8/5/11

Μωρό και σκύλος

Σίγουρα έχουμε ακούσει άσχημα περιστατικά στην τηλεόραση, αλλά με λίγη προσπάθεια τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά. Ο τρόπος είναι απλός: σωστή προετοιμασία, εμμονή με τους κανόνες και διατήρηση ρουτίνας.

Πριν έρθει το μωρό.
Τη στιγμή που οι γονείς θα μάθουν για τη νέα άφιξη πρέπει να αναρωτηθούν
  • Έχει ο σκύλος σας προβλήματα συμπεριφοράς; Πχ.:
    - Πηδάει ο σκύλος επάνω σας, σε άλλα μέλη της οικογένειας, σε ξένους κ.τ.λ. ή/και γαυγίζει επανειλημμένα;
    - Ανταποκρίνεται σε βασικές εντολές, κάτσε, άστο, μείνε, έλα;
    - Έχει δείξει ποτέ σημάδια επιθετικότητας, όπως γρύλισμα, σήκωμα επάνω χείλους, δάγκωμα;
    - Έχει φοβίες; Πχ. σε θορύβους, ξένους, πολυκοσμία, κ.τ.λ.;
Όλα τα παραπάνω προβλήματα χρίζουν την άμεση προσοχή σας. Μέσω της βασικής εκπαίδευσης (τη δική σας και του σκύλου) θα αναπτυχθεί μια πιο σταθερή σχέση ανάμεσα σας και ο σκύλος θα είναι γεμάτος αυτοπεποίθηση και αντάξιο μέλος της οικογένειας. Αγάπη, εμπιστοσύνη και σεβασμός είναι τα απαραίτητα συστατικά, ειδικά σε αυτή τη φάση της ζωής σας.

  • Πόσο χρόνο αφιερώνετε στο σκύλο σας καθημερινά;
    - Πόσο θα αλλάξει αυτό μετά την άφιξη του μωρού; Θυμηθείτε ότι ακόμη και αν έχετε τις καλύτερες των προθέσεων, ένα μωρό απαιτεί πολύ χρόνο.
    - Τι μπορείτε να κάνετε για να κρατήσετε τις ισορροπίες;
Προσπαθήστε να τηρήσετε ωράριο στις βόλτες. Κάθε μέρα τις ίδιες ώρες ο σκύλος πρέπει να τρώει και να βγαίνει βόλτα. Οι σκύλοι, όπως και τα μωρά, λατρεύουν τη ρουτίνα. Βρείτε παιχνίδια, τα οποία δεν είναι πολύ κουραστικά για εσάς, ζητήστε βοήθεια από συγγενείς κ.τ.λ.

  • Τι προνόμια έχει ο σκύλος σας;
- Επιτρέπεται να τρέχει μέσα στο σπίτι; Να ανεβαίνει στον καναπέ, να κοιμάται μαζί σας στο κρεβάτι κ.τ.λ. ;
- Σκεφτείτε τι θα θέλατε να αλλάξει και φροντίστε το πολύ πριν έρθει το μωρό.

  • Είναι εξοικειωμένος με μυρωδιές και ήχους μωρού;
- Διαμορφώστε νωρίς το δωμάτιο του μωρού.
- Γνωρίστε στο σκύλο διάφορες παιδικές μυρωδιές, πούδρα, πάνα, λοσιόν κ.τ.λ.
- Επίσης διάφορα cd με παιδικούς ήχους θα τον βοηθήσουν.
- Αν δείτε ότι ο σκύλος στρεσάρεται, αγοράστε μία κούκλα σε διαστάσεις μωρού βάλτε της πούδρα και μια πάνα και ξεκινήστε την εκπαίδευση.

Γενικά: Αν ο σκύλος έχει προβληματική ή ακόμη και απλά καλή συμπεριφορά, πρέπει να διασφαλίσετε , μέσω της βασικής εκπαίδευσης , ότι κάθε εντολή που δίνετε, θα τηρείται με ευλάβεια. Αυτό –εκτός από τα πρακτικά αποτελέσματα- θα μειώσει το δικό σας στρες αλλά και θα τονώσει την αυτοπεποίθηση του σκύλου. Πρέπει ο σκύλος να θεωρεί το μωρό σαν κάτι θετικό. Όταν το μωρό (ή η κούκλα, για εξάσκηση) είναι στο χώρο, φροντίστε να δώσετε την εντολή ξάπλωσε και επιβραβεύστε τον συχνά για την ήρεμη συμπεριφορά του. Αυτόματα ο σκύλος συνδυάζει το μωρό με κάτι θετικό, ειδικά όταν είναι ήσυχος! Κάντε διάφορες ασκήσεις σε αυτό το σημείο. Αγκαλιάστε το μωρό, αλλάξτε το πάνα κ.τ.λ. και επιβραβεύστε όταν ο σκύλος είναι ήρεμος και χωρίς ίχνος στρες.

Η άφιξη του μωρού
Ωραία, έχουμε κάνει όλη την προεργασία, η οποία είναι και η πιο χρονοβόρα, τώρα απλά πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τους κανόνες.

Όταν μωρό και σκύλος είναι στον ίδιο χώρο, πρέπει ΠΑΝΤΑ να υπάρχει κάποιος ενήλικας να επιβλέπει. Όσο καλά εκπαιδευμένος και αν είναι ο σκύλος σας, προσέξτε, διότι μωρά και σκύλοι δεν μιλούν την ίδια γλωσσά (του σώματος) και συχνά γίνονται παρεξηγήσεις.

Το μωρό πρέπει να συνεχίσει να είναι κάτι θετικό για το σκύλο!

Μερικές χρήσιμες συμβουλές: Όταν το μωρό γεννηθεί πάρτε μια κουβέρτα του μωρού και δώστε την στο σκύλο.
Πριν μπείτε στο σπίτι, μετά τη γέννα, δώστε σε κάποιον άλλον να κρατήσει το μωρό, και υποδεχτείτε το σκύλο. Μην ξεχνάτε ότι έχει να σας δει τουλάχιστον 3-4 μέρες.
Μη σας ανησυχούν πολύ οι κανόνες. Ο σκύλος έχει μάθει να ζει μέσα σε οργανωμένες κοινωνίες (αγέλες) και οι κανόνες τους κάνουν να αισθάνονται ασφάλεια.

Θα πρέπει να είναι οι ωραιότερες στιγμές για όλη την οικογένεια και με σωστή προετοιμασία και σχεδιασμό, θα είναι! Μην περιμένετε την τελευταία στιγμή για να προετοιμαστείτε, αρχίστε αμέσως. Είναι άδικο για το σκύλο που μέχρι τώρα ήταν το ¨μωρό¨ της οικογένειας , να γίνουν όλες οι αλλαγές τελευταία στιγμή. Αν δε γίνει αυτό, το αποτέλεσμα θα είναι ένα: Επιτυχία!

Πηγή: petcorner.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου