29/10/11

Υπεύθυνη ιδιοκτησία

 

 

H ιδιοκτησία σκύλου δεν αποτελεί μόνο προνόμιο αλλά και υποχρέωση. Αυτά τα πλάσματα εξαρτώνται από εμάς για την επιβίωσή τους. Φαγητό και ένα ζεστό σπίτι, είναι τo λιγότερο που μπορούμε να τους προσφέρουμε - σίγουρα αξίζουν πολλά περισσότερα! Αν σκέφτεστε να αποκτήσετε σκύλο, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας σοβαρά ότι πρόκειται για μία σημαντική δέσμευση στη ζωή σας. Αν πάλι, έχετε ήδη σκύλο, σκεφτείτε σοβαρά αν είστε σωστοί απένταντι στις υποχρεώσεις σας ως ιδιοκτήτης.

Διαβάστε παρακάτω και μάθετε τι θα πρέπει να κάνετε ως υπεύθυνος ιδιοκτήτης σκύλου.

Προετοιμαστείτε για την άφιξη του νέου σας φίλου στο σπίτι

Ο τετράποδος φίλος σας πρέπει να νιώθει άνετα στο νέο του σπίτι. Μην ξεχνάτε ότι το σπίτι σας είναι ένα άγνωστο περιβάλλον γι'αυτόν. Βρείτε ένα ήρεμο και όμορφο μέρος όπου θα μπορεί να κοιμάται και να απολαμβάνει τη ζεστασιά του σπιτιού. Επίσης, αγοράστε κολάρο, λουρί για τις βόλτες του μαζί σας, αλλά και μερικά παιχνίδια. Άν υιοθετήσατε το σκύλο σας από κάποιο καταφύγιο, ένας άλλος τρόπος για να νιώσει άνετα είναι να του προσφέρετε την ίδια τροφή που του παρείχαν στον καταφύγιο. Σταδιακά αρχίστε να του προσφέρετε τη νέα του τροφή. Στην αρχή μπορεί να χρειαστεί να ανακατέψετε την παλιά με τη νέα τροφή. Διαλέξτε μία μάρκα όπως το Pedigree® που να παρέχει 100% πλήρη και ισορροπημένη διατροφή προσαρμοσμένη στις ανάγκες του σκύλου σας. Πάντα να έχετε διαθέσιμο, φρέσκο πόσιμο νερό.

Ξεκινήστε με την εκπαίδευσή του

Για να γίνει ο σκύλος σας μέλος της οικογένειάς σας θα πρέπει να του διδάξετε κάποιους απλούς και βασικούς κανόνες. Για παράδειγμα, θα πρέπει να μάθει να μην γαβγίζει ή δαγκώνει χωρίς λόγο. Το μυστικό είναι να έχετε στο μυαλό σας ότι ο φίλος σας θέλει να σας ευχαριστήσει. Γι'αυτό, επιβραβεύστε τον για κάθε σωστή συμπεριφορά και χρησιμοποιήστε αυστηρά τη λέξη «ΌΧΙ» για να τον διορθώσετε.
Αν ο σκύλος σας είναι μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιθανό να αντιμετωπίζει προβλήματα ακοής. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να τον εκπαιδεύσετε από την αρχή, χρησιμοποιώντας χειρονομίες και αγγίζοντάς τον.
Να θυμάστε:
• Οι σκύλοι ζουν σε αγέλες και γι' αυτό χρειάζονται αρχηγό. Είναι σημαντικό ο σκύλος σας να καταλάβει ότι εσείς είστε ο αρχηγός αλλά και να αντιληφθεί το δικό του ρόλο μέσα στην «αγέλη».
• Καθορίστε σαφείς και απλούς κανόνες για το σπίτι – για παράδειγμα, επιτρέπεται να ξαπλώνει στον καναπέ; Όποια κι αν είναι η απάντηση, μπορεί να χρειαστεί να τους επαναλαμβάνετε συχνά μέχρι να μπορέσει ο σκύλος σας να τους εφαρμόσει.
• Κοινωνικοποιήστε τον για να είναι φιλικός με άλλους σκύλους και παιδιά. Είναι καλό, να μπορεί να προσαρμόζεται σε διαφορετικά περιβάλλοντα και να συνηθίζει σε καταστάσεις οι οποίες μπορεί να αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς σας π.χ. να είναι ήσυχος στο αυτοκίνητο.

Φροντίστε να είναι όμορφος και καθαρός

Είναι σημαντικό να φροντίζετε τακτικά το σκύλο σας για να παραμένει όμορφος και να αισθάνεται καλά. Συνήθως οι σκύλοι που έχουν πυκνό και μακρύ τρίχωμα χρειάζονται πιο συχνά βούρτσισμα σε σχέση με σκύλους με κοντό τρίχωμα. Μάλιστα, κάποιο σκύλοι χρειάζονται περιποίηση από ειδικό. Ο κτηνίατρός σας, μπορεί να κόψει τα νύχια και να καθαρίσει τα δόντια του. Ζητήστε του να σας δείξει πώς θα τα κάνετε μόνοι σας.
Αυτή η φροντίδα είναι επίσης και ένας ευχάριστος τρόπος για να δεθείτε με το νέο σας σκύλο, ειδικά αν στο παρελθόν έχει ταλαιπωρηθεί. Θα νιώσει υπέροχα και θα καταλάβει πόσο πολύ τον αγαπάτε!

Πηγαίνετε βόλτες

Γενικά ισχύει ότι οι σκύλοι για να παραμένουν σε καλή φυσική και πνευματική κατάσταση, χρειάζονται τακτικά βόλτες. Η ανάγκη για άσκηση και βόλτες, διαφέρει ανάλογα με την ηλικία, τη φυλή και το μέγεθος του σκύλου. Για παράδειγμα, για ορισμένους μικρόσωμους σκύλους είναι αρκετό να τρέχουν και να παίζουν μέσα στο σπίτι, ενώ οι πιο μεγαλόσωμοι σκύλοι χρειάζονται να κάνουν βόλτες έξω καθημερινά γιατί θέλουν χώρο για να τρέξουν. Σκεφτείτε πώς οι τακτικές βόλτες θα βοηθήσουν όχι μόνο το σκύλο σας αλλά και εσάς να παραμείνετε υγιής.

Μαζεύετε τις ακαθαρσίες του

Ως υπεύθυνος ιδιοκτήτης σκύλου, θα πρέπει όταν πηγαίνετε βόλτα με το σκύλο σας να έχετε πάντα μαζί σας πλαστικές σακούλες. Ένας καλός τρόπος για να μην τις ξεχνάτε, είναι να αγοράσετε ένα μικρό και ανθεκτικό σάκο για το σκύλο που θα έχετε πάντα μαζί σας, όπως κάνετε με το λουρί του.
Ο σάκος μπορεί να περιέχει ένα φτυαράκι για να μαζεύετε τις ακαθαρσίες του σκύλου σας, ίσως κάποιο παιχνίδι για να παίζει στο πάρκο, κάποια αναγκαία εργαλεία περιποίησης αλλά και λίγα χρήματα για κάποια περίπτωση ανάγκης. Μπορείτε ακόμα να έχετε εκεί τα κλειδιά και το κινητό σας. Μόλις υιοθετήσετε για τα καλά τη συνήθεια να έχετε το σάκο μαζί σας κάθε φορά που βγαίνετε εξώ μαζί του, θα τον ξεχνάτε σπάνια.

Επισκεφθείτε τον κτηνίατρο και τοποθετήστε μικρό-τσιπ στο σκύλο σας

Δυστυχώς, οι σκύλοι πολλές φορές χάνονται, και αυτό είναι πιθανό να σας στενοχωρήσει πολύ. Όμως, μπορεί αποφευχθεί αρκετά εύκολα. Μπορείτε να είστε προνοητικοί, βάζοντας στο σκύλο σας ένα κολάρο με το όνομά και το τηλέφωνό σας. Ακόμα πιο ασφαλές είναι η τοποθέτηση μίκρο-τσιπ που θα αποτελεί την ηλεκτρονική ταυτότητα του σκύλου σας. Η διαδικασία, που γίνεται από τον κτηνίατρο είναι γρήγορη και εύκολη, και δεν δημιουργεί πρόβλημα στο σκύλο. Μετά την εμφύτευση, ο κτηνίατρός σας θα σας δώσει ένα αντίγραφο πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης με τα στοιχεία του σκύλου (όνομα, φυλή, ημερομηνία γέννησης),τα προσωπικά σας στοιχεία αλλά και τον αριθμό του μικρό-τσιπ. Ένα αντίγραφο στέλνεται και στο σύλλογο Ελλήνων Κτηνιάτρων, όπου τα στοιχεία καταγράφονται σε μία βάση. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι σε περίπτωση που χαθεί ο αγαπημένος σας φίλος και κάποιος τον βρει και επισκεφθεί έναν κτηνίατρο, αυτός με μία συσκευή (scanner) θα βρει τον αριθμό του μικρό -τσιπ και επομένως τα στοιχεία σας για σας ειδοποιήσει. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ειδοποιήσετε άμεσα το σύλλογο Ελλήνων Κτηνιάτρων και παράλληλα να επικοινωνήσετε με τους τοπικούς φιλοζωικούς συλλόγους και καταφύγια αλλά και με τους κτηνιάτρους της περιοχής σας.

Πριν φύγετε για διακοπές κανονίστε τη διαμονή του σκύλου σας

Παρόλο που πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιδίων προτιμούν να μην αποχωρίζονται στις διακοπές τον τετράποδο φίλο τους, μερικές φορές μπορεί να είναι αναγκαίο να μην τον πάρετε μαζί σας. Πρέπει να σκεφτείτε τον καλύτερο τρόπο να φροντίσετε τον σκύλο σας όσο εσείς λείπετε. Ο κτηνίατρός σας κανονικά θα σας προτείνει μερικές πανσιόν για κατοικίδια. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να προετοιμαστείτε προκαταβολικά για πολυήμερες διακοπές. Για παράδειγμα, θα πρέπει να έχει κάνει όλα τα απαραίτητα εμβόλια. Αν πάλι λείψετε για λίγες μόνο ημέρες, μπορεί να αναλάβει ένας γείτονας σας να τον επισκέπτεται και να τον φροντίζει.

Καλλιεργήστε τη σχέση του σκύλους σας με τα παιδιά

Ένας σκύλος μπορεί πραγματικά να γίνει ο καλύτερος φίλος ενός παιδιού, αν μάθουν και οι δύο να παίζουν μαζί. Παιχνίδια με κυνηγητό και τρέξιμο, θα πρέπει πάντα να γίνονται με την επίβλεψη κάποιου ενήλικα μέχρι να αναπτυχθεί αμοιβαία κατανόηση μεταξύ του σκύλου και του παιδιού. Οι περισσότεροι σκύλοι αποτελούν πιστή και αξιόπιστη συντροφιά αλλά αν ο σκύλος σας δεν έχει συνηθίσει την παρέα, μην τον αφήνετε με παιδιά χωρίς επίβλεψη.

πηγη
http://www.pedigree.gr/pedigree/el-GR/Pedigree-Adoption-Program/responsible-ownership.asp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου