14/6/11

Τα πάντα για το λούσιμο



8 βήματα που δεν πρέπει να αμελείτε. Όλοι νομίζουμε πως ξέρουμε να μπανιάρουμε το ζωάκι μας, επειδή μάθαμε να πλένουμε τον εαυτό μας.
Όμως οι ανάγκες του διαφέρουν από τις δικές μας, όπως και τα προϊόντα που πρέπει να χρησιμοποιούμε.
Κάθε πότε να τον πλένουμε; Από ποια ηλικία ξεκινάμε; Τι ισχύει για τις γάτες και τα κουτάβια; Το λούσιμο είναι το πρώτο και το πιο σημαντικό στην περιποίηση του κάθε τριχωτού μας φίλου. Έτσι, θα ξεκινήσουμε περιγράφοντας τα βήματα που θα πρέπει κάθε ιδιοκτήτης να ακολουθεί κάθε φορά, που ετοιμάζεται να πλύνει το ζωάκι του. Ξεκινάμε με κάποιες ξεχωριστές λεπτομέρειες για κάποιες ειδικές κατηγορίες.

ΚΟΥΤΑΒΙΑ
Τα κουταβάκια πρέπει να ξεκινήσουν τα πρώτα τους μπάνια από τον πέμπτο μήνα, ή και αργότερα, αφού έχουν τελειώσει από τους εμβολιασμούς. Πιο πριν, είναι πολύ ευαίσθητα, για αυτό αποφεύγουμε να τα βρέχουμε χωρίς πραγματικό λόγο. Θα ήταν προτιμότερο φυσικά το πρώτο μπάνιο να γίνει από κάποιον επαγγελματία groomer, γιατί η πρώτη του φορά είναι πολύ σημαντική για τη μετέπειτα καλλωπιστική του φροντίδα. Τα κουταβάκια πρέπει να κάνουν μπάνιο μόνο με επαγγελματικά σαμπουάν για κατοικίδια και φυσικά με προϊόντα ειδικά για κουτάβια. Επίσης, ποτέ δε χρησιμοποιούμε «ντιπς» στα κουτάβια (εμβάπτιση σε ειδικό διάλυμα), όπως το SEBACIL (φάρμακο για την καταπολέμηση τσιμπουριών και ειδικά των ψύλλων) πριν γίνουν δέκα μηνών. Ακόμα και μετά την ηλικία των δέκα μηνών τέτοιου είδους φάρμακα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο με τη συναίνεση κτηνιάτρου και προσέχοντας να τηρούμε στην εντέλεια την προκαθορισμένη δοσολογία. Γι’ αυτό ζητάτε πάντα τη γνώμη και του groomer πριν χρησιμοποιήσετε κάτι τέτοιο. Μπορεί να υπάρχει, εναλλακτικά, για το ίδιο πρόβλημα κάποιο σαμπουάν και γενικά προϊόντα πιο ακίνδυνα για το σκυλάκι σας.
Τα υπόλοιπα βήματα είναι τα ίδια που ισχύουν για όλες τις ηλικίες και τα περιγράφω παρακάτω.
».8 συμβουλές για όλα τα ζώα:

1. Πριν το πάμε στο μπάνιο, πρέπει να διαλέξουμε σαμπουάν. ΔΕΝ το λούζουμε με ανθρώπινο σαμπουάν ή αφρόλουτρο (ούτε με Johnson’s baby shampoo). Διαλέγουμε ένα πολύ καλής ποιότητας επαγγελματικό σαμπουάν κατάλληλο για τη φυλή, το χρώμα του τριχώματος, την ποιότητα της τρίχας και τη δερματική κατάσταση του ζώου μας, έχοντας συμβουλευτεί πιο πριν τον groomer μας. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες που αναγράφονται στο σαμπουάν για τη διάλυσή του. Τα περισσότερα επαγγελματικά σαμπουάν πρέπει να διαλύονται σε ένα μπουκαλάκι με νερό πριν τα χρησιμοποιήσουμε. Για παράδειγμα, όταν αναγράφεται ότι η διάλυση είναι 1:15 σημαίνει ότι σε ένα μπουκάλι νερό βάζουμε μόλις 1 όγκο σαμπουάν για 15 όγκους νερό. Γι’ αυτό συνήθως ένα τέτοιο μπουκάλι σαμπουάν κρατάει πάρα πολύ καιρό αν το χρησιμοποιείτε σωστά και είναι καλό να συμβουλεύεστε τον groomer για κάθε διαφορετικό σκεύασμα.

2. Χτενίζουμε πολύ καλά το τρίχωμα του ζώου για να μην υπάρχουν κόμποι πριν το μπάνιο. Είναι πολύ βασικό αυτό το κομμάτι, γιατί οι περισσότεροι ιδιοκτήτες πιστεύουν ότι χτενίζουμε το ζωάκι μόνο μετά το μπάνιο. ΠΟΤΕ όμως δεν πρέπει να συμβαίνει αυτό. Αν βρέξουμε ένα ζωάκι με κόμπους δεν υπάρχει περίπτωση να ξεμπερδευτούν μετά και το καημένο θα καταλήξει το κλασικό «στουπί». Άρα πολύ καλό βούρτσισμα πριν το μπάνιο, πάντα χρησιμοποιώντας την κατάλληλη βούρτσα ανάλογα με τη φυλή του, έχοντας και πάλι συμβουλευτεί τον groomer μας.

3. Καθαρίζουμε εξωτερικά τα αυτιά με λίγο βαμβάκι και ένα καθαριστικό κατάλληλο για να τα ελέγξουμε για τυχόν προβλήματα. Καλό είναι να κοιτάμε, που και που, τα αυτιά του ζώου μας, που συνήθως τα παραμελούμε. Έπειτα τοποθετούμε βαμβάκια μέσα στα αυτιά (όχι πολύ μικρά και ούτε βαθιά) για να εμποδίσουμε το νερό να μπει μέσα. Αν δε μας το επιτρέπει, προσπαθούμε κατά τη διάρκεια του μπάνιου να κρατήσουμε τα αυτιά προς τα κάτω και κλειστά. Αν δεν προσέξουμε και μπει νερό το ζωάκι κινδυνεύει από ωτίτιδες.

4. Αν το ζωάκι το πλένουμε μόνοι, χωρίς βοήθεια, καλό είναι από πριν να έχουμε γύρω μας ότι μας χρειάζεται - σαμπουάν, βαμβάκια, πετσέτα - για να μη χρειαστεί να απομακρυνθούμε από την μπανιέρα και να το αφήσουμε μόνο του.  Υπάρχει κίνδυνος, στην προσπάθειά του να πηδήξει έξω, να γλιστρήσει και να τραυματιστεί. Επίσης, ελέγχουμε ότι δεν κινδυνεύει να σφηνώσει κάποιο νύχι του ζώου στο σιφόνι της μπανιέρας ή της ντουζιέρας και σπάσει ή να τραυματιστεί.


5. Ρυθμίζουμε το νερό σε μια χλιαρή θερμοκρασία και αρχίζουμε να βρέχουμε το ζωάκι, ξεκινώντας από το λαιμό. Ακολουθεί το κεφάλι και το υπόλοιπο το σώμα. Ξεκινάμε πάντα από το λαιμό, γιατί στην περίπτωση που το ζωάκι έχει ψύλλους, θα τους εμποδίσουμε να τρέξουν προς το κεφάλι.

6. Σαπουνίζουμε το ζωάκι, αρχίζοντας πάλι από το λαιμό με το σαμπουάν και τρίβουμε καλά ανάποδα από το τρίχωμα για να εισχωρήσει καλύτερα το προϊόν. Ξεβγάζουμε και ελέγχουμε αν χρειάζεται και δεύτερο χέρι. Αν ναι, δε χρειάζεται να ξεβγάλουμε το πρώτο χέρι πολύ καλά. Ξανατρίβουμε το ζωάκι και το δεύτερο χέρι το ξεπλένουμε πάρα πολύ καλά. Δεν πρέπει να μείνουν υπολείμματα σαμπουάν πάνω στο ζωάκι, γιατί μπορεί να δημιουργηθεί δερματικό και να αρχίσει να ξύνεται, και να ματώσει. Επίσης, ανάλογα με το τρίχωμα που έχει το ζωάκι μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια μαλακτική κρέμα για να βοηθήσουμε στο χτένισμα, ειδικά σε μακρύτριχα σκυλάκια, τύπου Maltese.

7. Βγάζουμε το ζωάκι από την μπανιέρα ή την ντουσιέρα και το σκουπίζουμε καλά. Προτιμάμε να το στεγνώσουμε με κάποιο πιστολάκι - στην πρώτη σκάλα, για να μην του ρίχνουμε πολύ ζεστό αέρα, ειδικά στα μάτια. Το χτενίζουμε, στο ενδιάμεσο, για να διατηρούμε το τρίχωμα χωρίς κόμπους. Τέλος βάζουμε, αν θέλουμε, μια κολόνια ειδική για σκυλάκια ή γατάκια. Πότε δε βάζουμε τη δική μας κολόνια στο ζωάκι μας - θα καταλήξει με δερματικά.

8. Και δεν ξεχνάμε το πιο βασικό, το σκυλάκι μας δε χρειάζεται μπάνιο κάθε εβδομάδα. Μπάνιο καλό είναι να κάνει περίπου μια φορά το μήνα. Το συχνό λούσιμο καταστρέφει τα φυσικά έλαια του δέρματος και του τριχώματος του σκύλου, προκαλεί αυτήν την ενοχλητική σκυλίσια μυρωδιά, που πολλοί ιδιοκτήτες αναφέρουν και οδηγεί σε δερματικές παθήσεις. Πάνω από όλα, προτιμήστε την επαγγελματική φροντίδα του groomer σας, ειδικά αν πρόκειται για δύσκολες περιπτώσεις όπως κόμποι στο τρίχωμα, δερματικές παθήσεις και ανάγκη για συχνό λούσιμο.

Από τη Φλώρα Σαρτζετάκη
veterinary.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου