20/5/11

Τα νεα της Καθριν



    Της Αλλοπαρ*
    Σε λίγες μέρες κλείνει ένας μήνας αφ' ότου η Κάρμεν (πρώην Κάθριν) ήρθε στον κήπο μου, στον Μαραθώνα. Πρέπει να πω ότι στο διάστημα αυτό μίλησα πολύ μαζί της, γνωριστήκαμε, μάθαμε η μία τα χούγια της άλλης και, τελικά, τα 'χουμε βρει μια χαρά. Γίναμε μια ομάδα. Βέβαια, πέσανε και μερικές ψιλές, έτσι, για να μάθει ποια κάνει κουμάντο στον κήπο, αλλά μόνο για λίγο, μιας και η Κάρμεν μαθαίνει εύκολα.

    Το πιο σπουδαίο, όμως, είναι ότι χάρη σ' αυτήν μου φύγανε και εκείνες οι τάσεις φυγής που είχα όσο διάστημα έμενα μόνη μου, αφ' ότου «έφυγαν» η Μαρίκα και η Μάχη. Βλέπετε, όταν ο σκύλος έχει παρεούλα, η ώρα περνάει πιο ευχάριστα και δεν φοβάται τόσο πολύ τις αστραπές και τις βροντές: Αφ' ότου ήρθε η Κάρμεν στην αυλή μου, δεν την κοπάνησα ούτε μια φορά!

    Πώς περνάμε τις ώρες μας στον κήπο; Πρώτα πρώτα έχουμε μοιραστεί τις δουλειές: Εγώ θα γαβγίσω όποτε περάσει κάποιος έξω από την αυλή μας, εκείνη θα γαβγίσει τις καρακάξες που προσπαθούν να φάνε το φαΐ που έχει μείνει αφάγωτο στα μπολάκια μας. Εγώ θα κυνηγήσω τις σαυρίτσες που παρεισφρέουν στον κήπο μας, εκείνη θα φυλάξει «γερμανικό» νούμερο (2-4 το πρωί) σκοπιά μη τυχόν και εισβάλει κάνας σκαντζόχοιρος από το φράχτη στην αυλή. Α, και βλέπουμε μαζί τηλεόραση.

    Αγαπημένη μας εκπομπή, τελευταία, είναι αυτή του Μεξικανού Σίζαρ Μιλάν «Ντογκ ουίσπερερ» (Σκάι), που θα πει κάτι σαν «γητευτής» των σκύλων. Αν θυμάστε, είχε παρουσιάσει - σε συνέχειες, μάλιστα- ένα βιβλίο του ο δικός μου, πριν κάνα χρόνο. Ο Μιλάν εργάζεται στη Νέα Υόρκη όπου οι εκπομπές του είναι πολύ δημοφιλείς μεταξύ αυτών που αγαπούν τα ζώα. Διότι και ο ίδιος αγαπάει πολύ τους σκύλους από μικρό παιδί. Ευφυής καθώς είναι, μπόρεσε να μάθει τη «γλώσσα» του σώματός τους και τα μυστικά τους, σε τέτοιο σημείο μάλιστα ώστε να μπορεί να ελέγχει ή και να διορθώνει τη συμπεριφορά τους.

    Μας άρεσε πάρα πολύ μια τελευταία του εκπομπή, όπου κλήθηκε να βοηθήσει μια πολύ γνωστή ηθοποιό και το μικρό γιο της να βρουν ένα σκυλάκι για να υιοθετήσουν, στη θέση ενός άλλου που είχε πεθάνει. Και μας άρεσε διότι, αντί να τους υποδείξει να πάνε να αγοράσουν (μπλιαχ!) κάποιο σκυλί «ράτσας» από pet shop, τους πήγε μερικά ημίαιμα και εγκατελειμμένα σκυλιά, από το κυνοκομείο μιας ζωοφιλικής οργάνωσης, για να διαλέξουν. Οπως έκαναν κι οι δικοί μας, που βρήκαν την Κάρμεν και την υιοθέτησαν από το κυνοκομείο της Χαλκίδας! Και, τελικά, διάλεξαν μια κουκλίτσα, που τα βρήκε αμέσως με τον άλλο γερο-σκύλο τους και έγιναν όλοι μια ευτυχισμένη οικογένεια!

    Βλέπετε, σ' όλες τις εκπομπές του ο Σίζαρ Μιλάν δεν κάνει απλώς μια επίδειξη των ικανοτήτων του ούτε διδάσκει μόνο τις τεχνικές «εκπαίδευσης» των σκύλων. Αντίθετα, μαθαίνει τον κόσμο πώς να συμπεριφέρεται σωστά στο σκύλο του, ώστε να μην εξελιχτεί -ανεξάρτητα από το μέγεθός του- σ' ένα κακομαθημένο «παιδί» ή σ' έναν άγριο κυρίαρχο του σπιτού, αλλά σ' έναν ήρεμο, πιστό και συνεργάσιμο φιλαράκο. Κι αυτό κάνει τον Μιλάν τόσο δημοφιλή: δεν «εκπαιδεύει» τους σκύλους αλλά τους ανθρώπους που έχουν σκύλους.

    * Η Αλλοπάρ είναι σκύλα, ημίαιμη, πανέμορφη και, πια, όχι τόσο αλλοπαρμένη -ας είναι καλά η Καρμεντσίτα μας! Εχει ηρεμήσει, τα πάνε καλά στις βόλτες, στο φαΐ και στον κήπο, όπου πολύ συχνά παίζουν κυνηγητό μέχρις εξαντλήσεως. Τη βλέπω και τη χαίρομαι: καμιά σχέση με την τρελο-Αλλοπάρ, όταν ήταν μόνη της. Είναι πλέον ένα πολύ ισορροπημένο σκυλί. Σας το συνιστώ: πηγαίνετε στο κυνοκομείο Χαλκίδας και διαλέξτε ένα σκυλί, άν έχετε μόνο ένα και, βέβαια, έχετε κήπο. Θα δείτε διαφορά στη συμπεριφορά του σκύλου σας, όταν βρει παρεούλα.

πηγη
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=2011-05-16&s=4-podia-kai-oyra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου