23/2/12

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στο Δημοτικό Κυνοκομείο Χαλκίδας

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στο Δημοτικό Κυνοκομείο Χαλκίδας

Τα όσα γίνονται στο Δημοτικό Κυνοκομείο Χαλκίδας καταγγέλλουν με επιστολή τους η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων (Π.Σ.Ε.Ζ.Σ.) και ενημερώνουν τους αρμόδιους, ότι αν δεν τηρήσουν τη νομοθεσία, θα χρησιμοποιήσουν ένδικα μέσα προκειμένου, να προστατέψουν τα έγκλειστα ζώα.

Η Αγγέλα Μπαρτσιώκα εκπροσωπώντας την Π.Φ.Π.Ο. και την Π.Σ.Ε.Ζ.Σ. απευθύνθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2012 στον Δήμο Χαλκιδέων, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην Εισαγγελία Χαλκίδας και στην Κτηνιατρική Υπηρεσία Χαλκίδας και τόνισε - μέσω της επιστολής - πως τα σκυλιά βρίσκονται έγκλειστα, χωρίς κτηνιατρική περίθαλψη εδώ και 7 μήνες, χωρίς φάρμακα, χωρίς εμβόλια, χωρίς στειρώσεις.

Η έλλειψη κτηνιάτρου (δημοτικού υπαλλήλου) δεν επιτρέπει, να γίνονται οι απολύτως απαραίτητες επεμβάσεις στείρωσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το Δημοτικό Κυνοκομείο να λειτουργεί μόνο ως χώρος εγκλεισμού των σκυλιών και ανεξέλεγκτης αναπαραγωγής τους! Επί της ουσίας δε συμβάλει στον περιορισμό του πληθυσμού των αδέσποτων π.χ. με υιοθεσίες και δεν εξυπηρετεί τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε.

Ο Ζωοφιλικός Σύλλογος Χαλκίδας και οι εθελοντές, που παλεύουν με όποιο τρόπο μπορούν, αδυνατούν να βοηθήσουν περισσότερο τα ζώα του κυνοκομείου. Επανειλημμένα δίνουν στη δημοσιότητα πληροφορίες για την κατάσταση, που επικρατεί, αλλά κανείς δεν φαίνεται να ενοχλείται…

Ολόκληρη η επιστολή εδώ

«Κύριοι,
Θα γνωρίζετε ασφαλώς πως από τον Νόμο 3170/2003 “Ζώα συντροφιάς, αδέσποτα ζώα συντροφιάς και άλλες διατάξεις” Άρθρο 7, παράγραφος 1 και τον Κώδικα που ορίζει τις αρμοδιότητες των Καλλικρατικών Δήμων και το Κεφάλαιο γ) Ποιότητας Ζωής και Εύρυθμης Λειτουργίας των Πόλεων και των Οικισμών, παράγραφος 29, καθώς και με το νεο Νόμο 4039/2012, οι Δήμοι ορίζονται αρμόδιοι για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς που ζουν στην επικράτεια τους.

Τα 115 σωματεία της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ και τα 33 της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ διαμαρτύρονται έντονα για την αδιαφορία που επιδεικνύει ο Δήμος σας σχετικά με τα ζώα τόσο του Δημοτικού Κυνοκομείου Χαλκίδας, όσο και για τα αδέσποτα που κυκλοφορούν στην πόλη σας, αφού δεν προβήκατε σε πρόσληψη κτηνιάτρου μετά τη λήξη της σύμβασης του προηγουμένου.

Αποτέλεσμα αυτού είναι τα 200 έγκλειστα ζώα του Κυνοκομείου να βρίσκονται 7 μήνες χωρίς ιατρική φροντίδα, χωρίς εμβόλια, αποπαρασιτώσεις και χωρίς να μπορούν να προωθηθούν για υιοθεσία.
Επίσης λόγω της μη ύπαρξης στειρώσεων, να γεννούν ανεξέλεγκτα μέσα στο χώρο του κυνοκομείου...!
Αλλά θύματα είναι και τα τραυματισμένα ή άρρωστα αδέσποτα που κατακλύζουν την πόλη, μιας και δεν μπορεί να προσφερθεί βοήθεια με τη μεταφορά τους στο Δημοτικό κυνοκομείο, όπως ο νόμος ορίζει.
Μεγάλος αριθμός ευαίσθητων πολιτών του Δήμου σας, σε συζητήσεις και αναφορές που γίνονται στις διαδικτυακές επικοινωνίες, καταγγέλλουν την απόφαση του Δήμου να μην προσλάβει κτηνίατρο.

Επίσης υπάρχουν δημοσιεύματα που σας καλούσαν έγκαιρα να λύσετε το πρόβλημα, πριν ακόμη λήξει η σύμβαση του κτηνιάτρου, καθώς και άλλα που σας επισήμαναν το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στη συνέχεια, από τη μη πρόσληψη άλλου.

Είναι γνωστό σε όλους μας πως η υπάρχουσα με τα αδέσποτα ζώα κατάσταση είναι αποτέλεσμα της ανευθυνότητας των πολιτών της χώρας μας, αλλά κυρίως της αδιαφορίας της Ελληνικής πολιτείας και όλων των αρμοδίων φορέων, που ποτέ δεν είδαν την πραγματική διάσταση του προβλήματος και την ανάγκη να δώσουν λύση.

Θεωρούμε απαραίτητη τη δραστηριοποίηση όλων μας ώστε ν’ αλλάξουμε την εικόνα της χώρας μας και να σταματήσουμε τον διασυρμό της αλλά και ν’ απαλλαγούμε από τα πρακτικά και ηθικά προβλήματα που προκύπτουν από τον μεγάλο αριθμό αδέσποτων ζώων που ζουν στα χωριά και τις πόλεις μας.

Παρακαλούμε λοιπόν να εφαρμόσετε το νόμο και να ενεργήσετε αναλόγως, θέτοντας υπό συζήτηση το θέμα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο και παίρνοντας άμεσα απόφαση για την πρόσληψη κτηνιάτρου.

Σας ενημερώνουμε, ότι σε αντίθετη περίπτωση, θα καταφύγουμε σε όλα τα νόμιμα μέτρα, για να προστατεύσουμε τα ζώα που κινδυνεύουν καθημερινά, αφού δεν τους παρέχετε ιατρική φροντίδα.

Για την ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

Αγγέλα Μπαρτσιώκα

Παρακαλούμε η επιστολή μας να πρωτοκοληθεί κα να μας γνωστοποιηθεί ο αριθμός πρωτοκόλλου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου