8/10/11

Οχι ζωα στα pet shop


Τι είναι τα «Puppy Mills»:

Ο όρος «Puppy Mills» αναφέρεται στις επιχειρήσεις μαζικής αναπαραγωγής κουταβιών τα οποία πωλούνται στη «βιομηχανία» των pet shops ανά τον κόσμο. Αυτοσκοπός; Το κέρδος, στο όνομα του οποίου παραμερίζεται το μέλημα για αναπαραγωγή υγιών σκυλιών, άξιων εκπροσώπων του είδους τους.

Γεγονότα:

• Εκατοντάδες χιλιάδες κουταβιών μεγαλώνουν κάθε χρόνο σε κυνοτροφεία με σκοπό το κέρδος.

• Τα «Puppy Mills» είναι γνωστά για τις απάνθρωπες συνθήκες και την αδιάκοπη αναπαραγωγή γενετικά «ελαττωματικών» κουταβιών.

• Στις Ηνωμένες πολιτείες υπάρχουν, βάση ερευνών, τουλάχιστον 3.500 pet shops που εμπορεύονται ζώα. Πουλάνε περίπου 500.000 κουτάβια το χρόνο. Εκτιμάται ότι μόνο στην πολιτεία του Μιζούρι, η «βιομηχανία κουταβιών» αποτιμάται στα 40 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

• Τα σκυλιά που ζουν στα «Puppy Mills» καλύπτονται από μπερδεμένο και βρώμικο τρίχωμα, τα δόντια τους σαπίζουν και η όρασή τους είναι ελλιπής. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα σκυλιών των οποίων τα σαγόνια αποσυντίθενται λόγω σήψης των δοντιών τους.

• Τα σκυλιά κρατούνται σε μικρά, συρμάτινα, υπερυψωμένα κλουβιά καθʼ όλη τη διάρκεια της ζωής τους στα οποία στεγάζονται υπεράριθμα ζώα, χωρίς καθόλου προσωπικό χώρο. Δεν τους επιτρέπεται σχεδόν ποτέ να βγουν έξω. Τα περισσότερα απʼ αυτά δεν έχουν αγγίξει ποτέ στέρεο έδαφος ή γρασίδι.

• Πολλά από τα σκυλιά πληγώνονται κατά τη διάρκεια καβγάδων που λαμβάνουν μέρος στα υπερπληθή κλουβιά που διαμένουν από τα οποία δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής.

• Πολλά σκυλιά τραυματίζουν ή χάνουν τα άκρα τους που παγιδεύονται στα συρμάτινα πατώματα των κλουβιών, στην προσπάθειά τους να απελευθερωθούν.

• Δεν υπάρχει ζέστη ή κλιματισμός… Τα σκυλιά παγώνουν μέχρι θανάτου το χειμώνα και «ψήνονται», στην κυριολεξία, από τα συρμάτινα κάγκελα το καλοκαίρι.

• Τα «Puppy Mills» αυξάνουν τα κέρδη τους διατηρώντας στο ελάχιστο το λειτουργικό κόστος τους, εφόσον τα έξοδα για τη διατροφή, τη διαμονή και την κτηνιατρική περίθαλψη των ζώων είναι υποτυπώδη.

• Την τροφή που καταναλώνουν τα ζώα, προμηθεύονται συχνά από ελαττωματικές ή ληγμένες παρτίδες. Άλλες φορές απλά μαζεύονται από τα πατώματα εργοστασίων παραγωγής ζωοτροφών. Τα ζώα στερούνται θρεπτικών ουσιών με αποτέλεσμα το σάπισμα των δοντιών τους από νεαρές ηλικίες.

• Συχνή μέθοδος που χρησιμοποιείται είναι η τοποθέτηση μεταλλικών ράβδων στο εσωτερικό του λαιμού των σκυλιών σπάζοντας έτσι τις φωνητικές τους χορδές, ώστε να αποφεύγονται «διαμαρτυρίες» από την πλευρά των ζώων, πιθανές καταγγελίες από οποιονδήποτε ευσυνείδητο καθώς και… ηχορύπανση.

• Τα θηλυκά σκυλιά, ζευγαρώνουν από τον πρώτο οίστρο τους, καθώς και σε κάθε οίστρο που ακολουθεί, μέχρι τα καταβεβλημένα κορμιά τους να μην μπορούν πια να «παράγουν» και στη συνέχεια θανατώνονται. Συχνά θανατώνονται με πυροβολισμό ή λιθοβολισμό. Άλλες φορές πωλούνται σε εργαστήρια ως πειραματόζωα ή αφήνονται να πεθάνουν από ασιτία. Τα σκυλιά επιβιώνουν συνήθως μέχρι την ηλικία των πέντε ετών.

• Τα κουτάβια απομακρύνονται από τη μητέρα τους στην ηλικία των 5 – 8 εβδομάδων και πωλούνται σε «μεσάζοντες» οι οποίοι τα στοιβάζουν σε καρότσες φορτηγών με σκοπό τη μεταπώληση στα γνωστά σε όλους pet shops. Εξάγονται ανά τον κόσμο με πλοία, αεροπλάνα και φορτηγά χωρίς κατάλληλη διατροφή, νερό, εξαερισμό και συχνά χωρίς κλουβιά μεταφοράς. Πολλά από αυτά πεθαίνουν στη διαδρομή…

• Ανυποψίαστες οικογένειες αγοράζουν τα κουτάβια και στην πορεία ανακαλύπτουν πως αυτά φέρουν μη ιάσιμες ασθένειες, γενετικά, ακόμα και ψυχολογικά προβλήματα. Συχνά τα κουτάβια πεθαίνουν στις πρώτες μέρες μεταφοράς τους στο νέο τους σπίτι. Άλλα χρειάζονται ιατρική περίθαλψη που κοστίζει πολλές χιλιάδες ευρώ. Τα περισσότερα υποφέρουν από ψυχολογικά προβλήματα που προκλήθηκαν από την ανύπαρκτη κοινωνικοποίηση και τις άθλιες συνθήκες των «Puppy Mills».

• Πολλά pet shops εμπορεύονται κουτάβια από «Puppy Mills» υποστηρίζοντας ότι προέρχονται από εγχώριους και υπεύθυνους εκτροφείς. Τα ζώα συνοδεύονται από πλαστά χαρτιά «γνησιότητας».

Δράση:

Αγοράζοντας ένα κουτάβι από pet shop δεν βοηθάμε στη σωτηρία τους, απλά αυξάνεται η ζήτηση τους με φυσικό επακόλουθο τη μαζική αναπαραγωγή όλο και περισσότερων κουταβιών στα «Puppy Mills». Καμία νομοθεσία δεν μπορεί να τα βοηθήσει εφόσον δεν υπάρξει κινητοποίηση. Παραμόνο το δικό μας ενδιαφέρον και η ενημέρωση.

Όσο σκληρό κι αν φαίνεται αφήστε αυτά τα ματάκια να σας κοιτούν πίσω από το τζάμι…

Υιοθετήστε κουτάβια συγκεκριμένης φυλής μόνο από υπεύθυνους εκτροφείς. Αν πάλι ψάχνετε απλά ένα φιλαράκι, υπάρχουν τόσα ημιαίμα που περιμένουν να σας δείξουν την αγάπη και την αφοσίωση τους. Μην τα ξεχνάτε!

Πηγή www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου